Meghalt Tiffán Zsolt

Hatvanéves korában meghalt Tiffán Zsolt, aki évtizedeken át meghatározó szereplője volt Baranya közéletének

Hétfőre virradóan, hatvanhét éves korában csendesen elpihent Szöllősi Mihály neszmélyi borász. Szöllősi Mihályt december elején a 2015-ös év bortermelőjenek választotta a Magyar Bor Akadémia.
„Mély megrendüléssel és fájdalommal tudatom veletek, hogy Szöllősi Mihály, a pincészet alapítója, a Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület nagymestere, 2015. év Év Bortermelője, a Magyar Bor Akadémia tagja, ez év március 7-re virradó éjszaka csendesen elpihent” – áll a Szöllősi Pincészet Facebook-oldalán.
Szöllősi Mihály pincészete honlapján így vallott magáról:
„1949-ben születtem a Szolnok megyei Mezőtúron. Szakmai végzettségeim: Növényvédő – Kertészmérnök, Mérnöktanár, Vállalkozói szakmérnök. Az egyetem elvégzése után 1970-ben kezdtem szakmai munkámat közvetlen termelésirányítóként – növényvédő-növénytermesztőként, majd a Tatai »Jávorka S.« Mezőgazdasági Szakközépiskolában gyakorlati oktatásvezető – felnőttképzésvezetö voltam. A hobbiként mindig is érdekelt a kiváló borok készítésének a titka. A Tatai Látóhegyen lévő hétvégi pincénkben mindig is kiváló borokat próbáltam készíteni barátaink örömére. Jelentős változást és a borászatba történő elindulást az 1999-ben megvásárolt 1830-ban épült Zichy pince jelentette.”
A Magyar Bor Akadémia oldalán így írnak az év bortermelőjéről:
„A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is van az eredménye, hiszen számtalan díjat zsebelhetett már be a család: nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a »Magyar Tudományos Akadémia bora« cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje.”
A borász temetéséről később intézkednek.